YÜKSEK AHLAK ÖRNEĞI  ( Arif Tekin)

YÜKSEK AHLAK ÖRNEĞI  ( Arif Tekin)

(10 Aralık 2023/A.T)

Kur’an’da Hz. Muhammed için” kuskusuz sen üstün ahlak sahibisin” diye cümle var(Kalem suresi,4).

O üstün ahlakın bir örneğini, Buhari ve Müslim’de geçen bir örnekte görelim. Muhammed bir sözünde, “Bir kimse, Müslüman olan bir köleyi azat ederse, Allah o azat edilenin her organına karsı azat edenin organını cehennemden kurtaracak. Hatta azat edilen kölenin cinsel organına karşı azat edenin cinsel organını da azat edecek” diyor. Burada iki ciddi yanlış̧ söz konusudur.

Biri, Müslüman bir köleyi azat ederse diyor. Demek ki inanmıyorsa o zaman özgürleşme hakkı yoktur. Buna göre; diyelim bugün korona asışını bulan, Avrupalı, Rus veya Amerikalı bilim insanı esir olarak Müslümanların eline geçse az önceki haktan yararlanmayacak. Çünkü Müslüman bir köle diyor; mutlak bir köle demiyor.

İkinci yanlış̧, çirkin ve aynı zamanda gereksiz olanı şu: Özgürleşen kişinin cinsel organına karşı onu azat eden kişinin cinsel organı da azat edilecek diyor. Bu yakışıksız açıklama yerine ‘Bir insanı özgürlüğüne kavuşturan kişinin Allah katında yeri büyüktür, başka günahları yoksa cehenneme girmeyecektir’ deseydi daha uygun olurdu.

Anladığım kadarıyla Muhammed bu ifadeyi bilerek kullanmıştır. Durup dururken vücudun hiçbir organından bahsetmeyip de cinsel organdan söz etmesi, bence bilerektir. Argümanım şu:

Müslümanlar baskınlarda yani ganimet amaçlı soygunlarda Mut’a nikahı adı altında yabancı kadınlarla hep cinsel ilişki yaşamışlardır. Bir de ele geçirdikleri kadınları cariye olarak kullanmışalardır. Böyle yapanlardan kimilerin aklına ‘Biz bu kadar pislik yapıyoruz; acaba öbür dünyada halimiz ne olacak?’ sorusu gelmiş̧ olabilir.

İşte Muhammed’in adeta bu soruya cevap niteliğinde, ’Cinsel organı da bağışlanır” demesi, bu kaygıları ortadan kaldırmaya yöneliktir.

İste yüce ahlakın bir örneği.

Kaynak: Buhari: Kefaretler 6/6715. Müslim, Itk 5/1509