HAK ve HAKİKAT KENDİNİ BİLEN İNSANDADIR

HAK ve HAKİKAT KENDİNİ BİLEN İNSANDADIR

Bize okullarda kendimiz dışında her şey olmak öğretildi. Hiç unutmuyorum, ortaokulda bir din öğretmenimiz vardı. “Bugün namaz kılmayı öğreteceğim” demişti. Hocam ben namaz kılmak istemiyorum, bizde namaz yok demiştim. “Git o zaman eve, patates kızartması getir, karnım acıktı” demişti. Koştura koştura evin yolunu tutmuştum.
Lise dönemimde ise mümkün olduğu kadar din derslerinde bahane uydurur (karnım ağrıyor, başım ağrıyor) vs.din derslerinden kaçardım. Lise 1. sınıfta “Alevi” olduğumu tüm sınıf öğrendiği için sene boyunca yalnız kaldım, sözlü tacize uğradım, fiziksel tacize yeltenildi. İşte o zaman ötekileştirilmenin ne demek olduğunu bilince çıkarıp, istiklal marşını dahi okumak içimden gelmedi ,okumadım. Bu liseli bir öğrenci için pasif bir direniş biçimiydi. Ancak diğer taraftan kendini tanımak için de bir adımdı!
Bugün gelinen süreçte istediğin kadar “Hak, Muhammed, Ali” de istediğin kadar “has Müslüman benim” de, istediğin kadar tüm sureleri ezberle, hatta ve hatta Kur-an’ı hatmet, şayet beraberinde “Aleviyim-Kızılbaşım” diyorsan, ötekileştirilmekten kurtulamıyorsun. Zaten senin özünde Müslüman olmadığını senden daha iyi biliyorlar. Bu çaban niye?
Birilerine şirin görünmeyi bırakıp kendimiz olmayı, yaşam şekli ve biçimimizin İslamiyete uymadığını bilince çıkarmalıyız.
Ne yaşatılırsa yaşatılsın sorgulayıp kendimiz olmayı bulmak durumundayız. Takiyye yaparak kendin olamıyorsun ne yazık ki!
Yani demem o ki bize uygulanan asimilasyon 20 yıllık değil ki, ben 46 yaşındayım ve kendimi bildim bileli iliklerime kadar asimilasyonla karşı karşıyayım, bunun gerisi, geçmişi yok mu sadece muhattap AKP hükümeti görülüyor? Ya öncesi?
Sorgulamaktan uzaklaşıldığı oranda çember daralır ve sadece bir yere odaklı kalınılır, o da İslamiyete!
Unutmamak ve sorgulamak adına; 1500 yıllık İslam tarihi 100 yıllık Kemalizm tarihinden geçer!
İslam-Müslüman değil, ALAW (Alev) öğretisi mensubu Kızılbaşım.
Aşk ile…
Nurcan B. (Nurê)  23.5.2024