1) Şah Fazıl: Kuzu Mitosu
Ehl-i Hak (Yârsân – Kakaî) mitolojisine göre; Şah Fazıl, tamamen yiyeceksiz kalan arkadaşlarına, tek bir kemiğini bile kırmamaya dikkat ederek, “Kuzu Barra”yı keserek yemelerini söyler. Yemekten sonra asası ile toprağa vurarak “Kuzu Barra”yı diriltir. Bu olay bir çok defa tekrar edilir ve her defasında Barra yeniden diriltilir.…
2) Şix Delîl Berxîcan (Berx: Kuzu; Berxîcan: Kuzuya can veren ) Ocağı
Şix Delîl, uzun süreden beri yanında çalışmakta olduğu, Pilvenk (şimdiki Dedeağaç) Köyü’nün Ermeni keşişi Piro’dan, yaşadıkları köy ve yöre için pay ister. Karşılıklı restleşmeler sonunda Şix Delîl “ruhanî” üstünlüğünü kabul ettirince; Piro, Şix Delîl’e kurbanlık bir koç gönderir. Kesilen koçun kemikleri, postuna geri doldurulup, Şix Delîl tarafından asa ile canlandırılır ki, bu nedenle Şîx Delîl’e “koyun canlandıran” anlamında “Şix Delîlî Berhecan ( Berx Kuzu demektir, aslı Berxîcan’dır. Ayrıca pir-dede ocağıdır, Mürşidi Avuçan’dır. Ek> Kul Seyyid)” denilir. Dersim yöresinde anlatılan bu mitos, Pilvenk aşiretinin soy babası olarak kabul edilen Şix Delîlî Berhecan’ın, Dersim mitolojisinin tanrıları kabul edilen diğer kişiliklerine karşı anlatılan, en önemli mitos durumundadır.
3) Pir Mikail – Sultan Sahak: Balık Mitosu
Sonra Sultan, Davud’a, sihirli halısını nehrin üzerine serip, halının üzerine oturmasını emretti. Ayrıca, Pir’in aç olduğunu da fark etti ve elini nehrin suyuna vurur vurmaz, tamamen pişmiş, yenmeye hazır bir balık ortaya çıktı. Balığı Pir’e vererek, tek bir kılçığını kırmadan balığı yemesini söyledi. Pir, balığı yiyip bitirdiğinde nehirden canlı bir balık başını çıkardı ve Sultan’a; “Arkadaşıma ne yaptın? Onu geri istiyorum! Lütfen arkadaşımı geri ver ey Sular Tanrısı!” dedi, Sultan, kırılmamış balık kılçıklarını Pir’den geri aldı ve onları tekrar canlı bir balığa dönüştürdü. Sonra onu nehre bıraktı. Bütün bu olup biteni gören Pir Mikail, Sultan Sahak’ın ruhani üstünlüğünü kabul etti ve onun sadık taliplerinden biri oldu.
Kul Seyyid Devamını Gör
İlk yorum yapan olun