Bütün Evren Semah Döner
Batınî inançların törenlerinde uygulanan her bir ritüel ayrı bir içrek olguyu simgeler, yaşatır. Semboller ve figürler içinde anlatılan ya da uygulanan bütün bu rituellerde o batınî inancın temelini oluşturan içrek felsefesini görebilirsiniz.
Kadim zamanların Batın inançlarında bilim ile incelenen gökyüzünde 12 ayrı yıldız takımı bulunmuştu. 12 rakamı (12 havari, 12 tanrı, 12 melek, 12 şövalye, 12 imam) kutsallığını bu kaynaktan alıyor diyebiliriz.
Bu 12 burcun her biri yer yer hayvan şekilleri ile sembolize edilmiş. Bir burçtan diyerine geçebilmek için “2000-2160” yıl gerekmektedir. Kadim inançların her çağa adadıkları hayvan isimleri içinde oldukları çağı simgelemişlerdir. Bu hayvanları dini motiflerinde, günlük yaşantılarında ve hatta sırlarında, sembollerinde de kullanmışlardır.
MÖ 10.000-8.000 yılları arasında Aslan çağı yaşanmıştır. Bu çağ insanoğlunun sanatla tanıştığı ilk çağdır…
MÖ 8.000-6.000 arasında yengeç çağı yaşanmıştır. Bu çağda insanlar Ay’ı daha yakından tanımış işlemiş ve yerleşik hayata geçmislerdir…
MÖ 6.000-4.000 İkizler çağı entelektüellik ve iletişimin burcudur. İkizler çağı yazı sanatının başladığı çağ olarak da bilinir. Bu çağın en önemli vurgusu iletişim üzerineydi…
MÖ 4.000-2.000 yılları arasında gelen Boğa çağında insanlar kendi kimliklerini ortaya koymaya başlamış. Bu çağda sağlam ve büyük binalar inşa edilmeye başlanmıştır. Tanrı evleri, mâbetler Piramitler gibi…
Hemen onun ardından gelen Koç çağı MÖ 2.000- 0.
Bu çağda da Koç’taki savaşçı yön, yiğitlik, mertlik, savasçılık gibi oğelerle öne çıkmıştır. Bugün Dersim mezarlarında bulunan koç figurleri de bunu simgelemektedirler.
Bu çağda özellikle Yunan medeniyeti Koç burcuna ait bütün özellikleri adeta vurgulamış görünmektedir. Agresif, iddialı ve savaşçı yunan etkileri bu çağa damgasını vurmuştur. Koçtaki savaşçı yön bu zamanlarda dünya yüzünde hüküm sürmüştür. Yiğitlik, mertlik ve başarı hiç bir dönemde bu dönemdeki kadar vurgulanmamıştır.
MS 0-2.000 yılları arasına denk gelen Balık çağı hz.İsa’nın kutsal simgesidir. Bu çağ İsa’nın doğumu ile başlar. Bu döneme ait yeraltı mezarlarında balık sembolü duvarlara işlenmiş ve inananlar bu geleneği sürdürmüşlerdir.
Kadim bilgilere gore şu an içinde olduğumuz çağ ise Kova çağıdır. MS 2000 yılında başladı ve 4000 yılına değin sürecek.
“Nil deryası umman oldu
Sarardı, gül benzim soldu
Bakışı Arslanda kaldı
Dövüşü dahi Koçtadır” Pir Sultan
Semahlarda bu çağlara adanan “hayvan figürlerini” görebiliriz.
Örneğin;
Uçmayla, kanat çırpışıyla, yükselişiyle Turna kuşunu…
Dersim semahlarında kollar kartal kanadı gibi açılır. Ve baş, açılan kola sert olarak dönüp dönup bakar. Koç hareketlerini görmek olasıdır…
Bazı semahlarda “arslan” sembolleri görülür…
Koyun-kuzu ve at ile ilgili ritüeller vardır. Koşmada, durmada, şaha kalkışda bu figürleri görebiliriz…
Bütün Evren Semah Döner
Aşkından Güneşler Yanar
Aslına Ermektir Hüner
Beş Vakitle Avunmayız
Canan Bizim Canımızdır
Teni Bizim Tenimizdir
Sevgi Bizim Dinimizdir
Başka Dine İnanmayız
Hüdaî’yim Hüda’mız Var
Dost Elinden Bademiz Var
Muhabbetten Kalamız Var
Ölüm Ölür Biz Ölmeyiz
—Hüdaî—
Karan Ap
İlk yorum yapan olun