Alevilikte öze dönüş ve yeni yol erkân çalışması 2’ci toplantısı Tarsus’ta yapıldı.
Bir grup Alevi Pir’i, yazar ve duyarlı yol erenlerinin Mart 2015 Abdalmusa’da başlattığı, Alevilikte öze dönüş ve yeni yol erkân çalışmasının 2.ci toplantısı, yaklaşık 50 davetlinin katılımı ile 3-4 Eylülde Tarsus’ta yapıldı. İlk Abdalmusa toplantısında belirlenen (özetle);
- Aleviliğin İslam ve diğer semavi dinlerden ve bu dinlerin kitap, peygamber cennet, cehennem vs. algılarından tamamen ayrı, kendine özgün, değişime açık, doğa, insan merkezli, yukarı Mezopotamya – Anadolu kaynaklı, felsefi bir inanç öğretisi olduğu;
- Aleviliğin Pir-Mürşit-Rehber Talip ilişkisi içinde yürüttüğü, kendine özü, Cem, Semah, Saz, İkrar, Sorgu-Görgü, Musahiplik, Muhabbet, Hakka yürüme vs. bilimi sevgiyi paylaşımı, canı insanı temel alan, ırkçı milliyetçi yaklaşımları, cinsiyet ayrımını red eden, Can’ı İnsan-ı Kamil olmaya yönelten, paylaşımcılığa dayalı ‘’Rıza şehrini’’ kurmayı hedefleyen, kendine özgü erkân ve ritüelleri olan, başka hiçbir inancın vs. şemsiyesi altına sığmayan bir yol olduğu;
- Ve yüzyıllardır sürdürülen yoğun İslami ve ırkçı, asimilasyondan dolayı, Alevilikte öze dönüş, çağdaşlaşma köklü bir reform ve yeni bir ‘’erkân-namen’’ çıkarılmasının zorunluluğu konusunda yapmış olduğu tespit; Ve bu yönde ki reform çalışmaların, genişletilerek devam etmesi, katılımcılar tarafından oy birliği ile kabul edildi.
Tarsus’ta yapılan ikici toplantıda; Alevilikte, hakka yürüme, cem, musahiplik, erkânı, Alevi sembolleri, Alevilikte kadın, Aleviliğin sorunları vs. konularında bir dizi sunumlar yapılıp, somut öneriler sunuldu. Bu önerilerin, Çorum’da yapılacak 3cü toplantıda, bu çizgisinde olan, başka Alevi canlar ve Alevi kurum temsilcilerinin de katılımı ile değerlendirilmesi ve daha sonra Hacıbektaş’ta yapılacak bir toplantıda sonuçlandırılması kararlaştırıldı.
Sivas katliamından bu yana yapılan Alevilerin hak mücadelesinde önemli adımlar atılsa da, Alevilerin eşit hak ve talepleri konusunda somut bir kazanım elde edilemediği dile getirildi. Genelde yukarıda yapılan belirleme, somut reform önerileri, konusunda fikir birliği sağlandı.
Fakat aşılması gereken en önemli sorun ve önümüzde duran görev, yukarıda yapılan Aleviliğin İslami ve milliyetçi anlayışla kesinlikle uyuşmadığını, yoğun asimilasyon altında kalmış olan Alevi yığınlarına anlatıp, ortak bir inanç birliği ve örgütlülüğünün sağlanması olarak ortaya çıktı.
Devrimci Aleviler Birliği (DAB) olarak, bu yolda, duyarlı canlarımızın, pirlerimizin, aydınlarımızın başlattığı bu girişimi sonuna kadar destekliyoruz, elimizden gelen katkıyı da sunacağız.
Dert bizde, derman ellerimizde.
DAB gyk. 8.9.2015
İlk yorum yapan olun