HAKİKAT YOL’U (Alevilik) – 7    Mehmet KABADAYI.

HAKİKAT YOL’U (Alevilik) – 7 

 

Hakikat Yol’unda (Alevilikte) İkrar: Hakikat Yol’unun (Alevi) inancının (öğretisinin) temelini ikrar oluşturur. Talip, rehber, pir, ana, mürşid ikrarlarıyla var olmuş eşitlikçi ve dayanışmacı bir yapı içinde birlikte yaşamaya verilen söze ikrar deriz. İkrar; “söz vermek, kabul etmek” anlamına gelmektedir. İkrar vermek, “Yol”a girişi sembolize eder. İkrar vermek, “ölmeden önce ölmektir!” Yol uluları; “öl ikrar verme, öl ikrarından dönme” derler.

 

“Şimdi bizim aramıza

Yol’a boynun veren gelsin

İkrar ile Pir’e varıp

Hakikati gören gelsin.” Pir Sultan ABDAL

 

Hakikat Yol’u (Alevilik) ikrar ve rızalık esaslı bir Yol’dur. Bu anlamıyla Alevi inancının (öğretisinin) temelini, özünü ikrar ve rızalık oluşturur. Bu yüzdendir ki, öncelikle ikrar ve rızalığı iyi bilmek gerekiyor. Alevi yol pirleri ucunda ölümde olsa ikrardan dönülmez ve rızasız lokma yenilmez ve de ikili davranarak, sağa, sola saparak bu Yol’da yürünmez demişler. Bu yol tek yönlüdür! İnsanlığa, gerçeğe, kemâlete, En-El Hakk’a varma yoludur. Onun için dönüşü kesinlikle yoktur. İşte Pir Sultan Abdal’ın “dönen dönsün ben dönmezem yolumda” dediği yol bu yoldur.

İkrar; Hakikat Yol’u (Alevi) öğretisinin (inancının) temelini, özünü ikrar oluşturur. İkrar, dille söylenip verilen söze gönülden bağlı kalmak demektir. Kişi (can) önce kendine ikrar verir. Sonra Anasına ikrar verir. Can’ın anasına verdiği kan (göbek bağı), süt ve dil (Ana-Dili) ikrarıdır. Devamında can, bağlı bulunduğu ocağa, mürşid’e ve pir’e ve de Yol’a ikrar verir. Özü itibariyle talip, rehber, pir, ana, mürşid ikrarlarıyla var olmuş eşitlikçi, komünal bir toplumsal yapı içinde birlikte yaşamaya verilen söze ikrar diyoruz.

Hakikat Yol’u (Alevi) inancında (öğretisinde) evlilikte ikrar ve rıza üzerinedir. Evlilik ile hayatlarını birleştirecek olan iki can, eşine (eşitine) ikrar verir ve ikrar ve rızalık üzerine hayatlarını birleştirir. Bu ikrar, yaşamı boyunca evine, eşitine, çocuklarına bağlı kalacağına dair verdiği sözdür. Alevilikte kişi (can), musahibine de (musahiplik; Alevilikte yol kardeşliğidir) ikrar verir. İkrarından dönen yani vazgeçen can, Yol’un kuralları gereği, Yol, erkân ve toplum içerisinde düşkün ilan edilir. Düşkün ilan edilen kişinin lokması yenmez ve Cem’e giremez. İkrarına sahip çıkan canlara aşk olsun.

Sevgiyle. Aşk ile.

DEVAM EDECEK

 

Mehmet KABADAYI.

İletişim: Mehmet_k.34@hotmail.com