DEVRİYE.
DEVRİYE HAKK YOLUNDA ANLAMI MANASI NEDİR ?
Devir sözcüğü dönmek dolanmak bir şeyin kendi çevresinde dönmesi yada yörüngesi üzerinde dolandığı zaman anlamlarına gelir.
DEVRİYE.: Bir çark içinde dönüp gelinen başlangıç noktasıdır.
Devriyeyi İnsanın Bedenine, Ruhuna/ Enerjisine indirgersek tamamını anlıyamayız, anlamamış oluruz.
Devriyeyi iki Başlık altında incelemeliyiz.
1.Cümle Varlığın Devriyesi. 2.İnsanın devriyesi.
1.DEVRİYE.: Yaklaşık olarak bundan 14 milyar yıl önce Büyük Bir Patlama olmuş ( Bilim insanları bu patlamaya BİG BANG demiş). Bu patlamyla dağılan IŞIK- yanan Gaz dumanları sonsuzluğa yayılmış ve bu gazlar- ateş kütleleri oluşturmuş ve ateş kütleleri bir kısmı soğuyarak Galaksileri oluşturmuş ve Galaksilerde kendi içlerinde patlamalarıyla genişlemeye büyümeye devam ediyorlar. Giden zaman içinde bu galaksilerin enerjileri tükenir ve tükenen enerjisiz kalan Galaksi kütleleri bir başka galaksi tarafında çekim güçleri ile kendi içlerine çekerek varlığını sürdürürler. Bazılarınıda yakın olan kara delikller tarafında yutularak yeniden yakılarak enerji verilerek devriyeye sokmuş oluyorlar.
İlk patlama noktası olan Varlığın IŞIK hali Noktai Vahit’ten Patlamayal kendi içnde değişim dönüşümle, kendi içlerinde çekim gücü/ mıknatıs gücü ile dönerek, kara delikler tarafında yutulur. Evrende enerjisi tükenmiş olan galaksilerin Kör nokta / Noktai Ama/ Noktai Vusulat tarafında yutulup tekrar belirli evrelerden geçerek patlamasına. Evrendeki bir kısım galaksilerin devriyesi diyebiliriz. Bu zaman gelecek Cümle büzüşerek eski o ilk ışık noktası haline gelmesinede Cümlenin devriyesi diyebiliriz. Bilim İnsanları derlerki eğer Evrende bir büzüşme, bir daralma olursa ki bu mümkün tekrar eski haline dönebilir” Bu bütün evren için yani Cümle için henüz bilimsel olarak ispatlanmamış. Fakat Kara delikler Nasa tarafında ispatlandı ve yayınlandı.
2.DEVRİYE Dünyadaki Canlıların devriyesi. Fakat biz burda İnsanın Devriyesi olarak ele alacağız. İnsan ın devriyesini iki farklı devriye olarak ele alacağız. a) Bedenen Devriye. b) Ruhen/ Canen Devriye buna enerjinin Devriyeside diyebiliriz.
Devriye için Yunus şöyle demiş.
”Bu dünya ol ahrette ayrıdır ayatımız.”
Ahret. Burda dincilerin anlatıkları Ahret değil.
a) BEDENİN DEVRİYESİ.: Burda Ahret Hakk Kapısıdır. Hakk Kapısına varmak içinde. Meydan Pir Divanı gerek. Hakk Meydanı Pir-Divanına Cemle Yolla varılır. Dara durmadan Özünü Dar etmeden kendinle hesaplaşmadan olmaz. Mutlaka kendinle, Özünle Pir Darında arınmalısın ki Hakk Kapısana varabilesin. Bu Hakk kapısına Varan bir Can için. Bu Dünya ve Ahiret sadece Bedenen olur. Bedenimizi yani Hayatta iken Bedenimize aldığımız gıdalar bize enerjiler verdiler. Onların Hepsini Çar ana sır dediğimiz Hava, Ateş, Su ve Topraktan Hakkın Rızalığı ile aldık. Teni toprağa verince Rızalıkla aldıklarımız olan O Birleşim eriyerek tekrar toprağa enerji olarak geri verimiş olacağız. Böylece Hakkın Rızalığı, Hükmü ve doğanın kanunu, dengeside yerine gelmiş olur. Bu anlamda Dünya ve Ahret te yaşamımız ayrışmış olur. ( Ayrıdır ayatımız.) Bedenen devriyedir.
Dün vardım, bugün varım, yarın yine var olacağım. Formlarım başka, başka olsa da tohumum hep ayni çünkü ben sonsuz olanın (vardan var olan) Her seferinde farklı bir haldeyim (don değiştirmek). Tek gayem tüm duyguları maddede denemektir.
b) RUHUN / CANIN DEVRİYESİ.:
Nesimi’den-.: Alıntı:
Ger aslim sorarsan ben bir niyazım
Sabır ilmi derler yerden gelirim
Ve katre idim simdi han oldum
Arştaki kandilden nurdan gelirim.
Ruhun bir cisimden başka bir çisime geçme inancını dile getirir. Ruh ölümsüzdür. Bu Can tende konuktur sözü, bunu anlatmaktadır. Beden ölümlüdür. Fakat Ruh yani Can bedenden bedene geçerek varlığını sürdürür.
Gufrani ( Bir Devriye) .:
Katre idim Ummanlara karıştım
Kaç bulandım kaç duruldum kimbilir
Devre edip alemleri dolaştım
Bir sanata kaç sarıldım kimbilir
Bulut olup ağdığımı bilirim
Boran ile yağdığımı bilirim
Alt anadan doğduğumu bilirim
Kaç ebeden kaç soruldum kimbilir.
Kaç kez gani oldum kaç kere fakir
Kaç kez altın oldum kaç kere bakır
Bilmem ki kaç katip ismimi okur
Kaç defterde kaç dürüldüm kimbilir
Bazı nebat oldum toprakta sürdüm
Bilmem kaç atanın sulbünde durdum
Kaç defa cenneti alaya girdim
Cehenneme kaç sürüldüm kimbilir
Kaç kez alet oldum elde bakıldım
Semadan kaç kere indim çekildim
Balcık olup kerpiç kerpiç döküldüm
Kaç bozuldum kaç kuruldum kimbilir
Dünyayı dolaştım hep kara batak
Görmedim bir karar bilmedim durak
Üstümü kaç örtü bu kara toprak
Kaç serildim kaç dirildim kimbilir
Gufrani’yim tarikatım boş değil
İyi bil ki kara bağrım taş değil
Felek ile hiç hatırım hoş değil
Kaç barıştım kaç darıldım kimbilir.
Gufarni bu devriye ile Devri Asanı / Devri Daimi/ Devri Kaimi anlatmış. Guranıyim tarikatım boş değil. Ben öyle boşuna gelip gitmedim,. Kara bağrım taş değil ben taşdeğilim bir Cevherim. Cevher olmam Döngülerle hatırım hoş olmadı. Bilmiyorum kesinlikle barışıp ve darılmalarımın sayısını bilmiyorum. Bende ki Cevheri kabul etirince de barıştım. Devrimi kaim Deyledim.
Devri Asan nedemek ?.: henüz genç olan daha hayattaki eksiyi, artıyı fark edemiyen çocuk diyebileceğimiz Masumların Hakka yürümeleri ardeında Devri Asan olsun deriz. Çünkü o henüz birine, yola , pire ikrar vermemiş biri olduğu için Asan olup Hakka geldiği yere uçmuştur.
Dervri Daim nedemek ?.: Devri daim yani birkaç devir daha yapıp tekrar tekrar gidip gelmesi gerektiğine inadığımız Canlarımızın ardında deriz. Canlarımız yaşarken Pirine, Yoluna, Musahibine İkrar vermiş Hakk Yoluna girmiş Cem Cıvatta bulunup hizmetler sunmuş fakat henüz kemalete ulaşamamış Canlarımız Hakka gidince onların arkasında. Devri Daim olsun deriz.
Devri kaim Olsun Nedemek?.: Kaim olsun. Sağlam yerine oturmuş, Oturduğu yerde sağlam oturmuş sağa sola kayması olmayana Kaim denir. Bilge bir Canımız Marifet sahibi olmuş EDEB ERKAN la yaşamış Canları yetiştirmek bilgi sahibi yapmak için çalışmış, benlikten vaz geçmiş kendini bulmuş Pir i Pak Kamil bir İnsan olmuş Kemalete Ermiş Canın Arkasında Devri Kam Olsun Deriz.
Aşk ile
5 Eylül 2019 Berlin Ali Koaçk
İlk yorum yapan olun