Alevilik RAZILIK, RIZALIK İNANCIDIR,

Alevilik RAZILIK, RIZALIK İNANCIDIR,

Ve bu önermenin doğruluna inanıyorsak şunu söyleyebiliriz..
Aleviliğin yaşam pratiği ve ritüelleri Rızalık üzerine şekillenir.
Bu nedenden dolayı Alevilik ÖĞRETİLEBİLİR bir inanç bir felsefe değildir,sadece tarihi ve örnek yapısı anlatılabilir aktarılabilir. Yani Alevilik ne cem evlerinde ne erkanlarda ne de OKULLARDA öğretilebilir!! Zira bir şeyin öğretilmesi demek o şeyin mutlak olarak aktarılması demektir yani kişinin sorgulama ve seçme şansı söz konusu olamaz, çünkü insanlar öğretilen şeyi doğru olarak kabullenilip içselleştirilir.Ve bu zaman içerisinde doğru ve mutlak olarak şekillendiğinden doğru olmadığında insanların aksini kabul etmeleri daha ağır bir sorgulama süreci gerektirir hatta inkar söz konusudur. Bir gün tüm öğrendiklerinizin yaşamınızın büyük bir bölümünde donatıldığınız bilgilerin yanlış olduğunu kabullenmek insan doğası için kolay bir durum arz etmez. Bu fikri anlatmak adına daha somut örnekler vermek gerekirse örneğin, dünyaya hiç bir inancın sahibi olmadan gelen bir çocuğun toplum tarafından müslüman veya hrıstiyan veya hangi inancı benimsiyorsa o inancı çocuğa zorunlu olarak öğretmesi o çocuğun tercihi değil bir çeşit mecburiyet arz eder.
Tabi hemen şu soru akla geliyor; ALEVİLİK ÖĞRETİLMİYORSA NASIL KUŞAKLARA TAŞINABİLİR??
bu sorunun cevabını yazının başında verdim aslında Rızalık, Razılık yani örnek davranış sergilemek sizlerden bir sonraki kuşağa örnek olarak mümkündür.
Örnek bir yaşam tarzı sizlerden sonra gelen kuşağın zorunlu olarak sizlerin inancını kabul etmesi değil razı olarak örnek alması ve içselleştirmesi demektir. Örnek alınan davranış biçimi veya inanç zamana ve koşullara uygun olarak kendini günceller!!

Kısaca şöyle demek daha doğru olur
Gerçek Alevilik öğretilen değil, örnek alınan dolayısı ile rızalık razılık üzerine kurulan bir felsefedir. Kim ve kimler Aleviliği öğretmeye kalkar bir gün öğrettiklerinin kendi pratiği ile çelişebilmesinin söz konusu olduğunu aklından çıkarmamalıdır öncelikle bu inancı tecrübe etmeli ve bu yolu yürüyebildiğine kendi kendini ikna etmelidir ve bu yol öyle güzel yoldur ve evrensel insanlık değerlerini taşır ki siz tecrübe ettiğinizde sizi örnek alanlar bu yolu yaşamaya rızalık göstereceklerdir.

Neder yol yareni “ muhabbetten gıdamız var/ ölüm ölür biz ölmeyiz” mehabetten gıda alan öğretile bilinen değil rızası ile gelişendir

Gerçeğin Demine …

T.Yasin
20/06/2019

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.