21 Haziran doğal 4 mevsimlik döngüde yaz ayının başlangıcına, doğa ananın meyve vermeye başladığı döneme denk gelir. Celali güneş takviminde 21 Haziran; gündönümü en uzun gün, en kısa gecedir. Şehir koşullarında biraz unutulsa da, geleneksel olarak eskiden her yıl Haziran ayı ortalarında yapılan, Abdal Musa şenlikleri, açık hava doğa cemleri festivaller yapılırdı, yapılmalıdır. Abdal Musa, Kadıncık anadan yol erkanı devir alan, ve adına “AbdalMusa” cemi diye açık doğada cem yapılan bir Alevi Piridir.
Bir avcı tarafında geyik donunda okla vurulması, uçan su vs. Geyikbaba, HBV’nin kucağında aslan ceylan, Abdal Musa mitolojisinin kökleri çok eskilere dayanır. Roma Bizansta, Hristiyanlıkta Saint Aegidius, Gilles, Eustache ve Hubert’e, 4-5 bin yıl geriye Hititler ve daha öncelerine giden, Din için Zevk için (kurban kesmeme) bir canlıya kıymama geleneği.. Zevk için hayvan öldüren cana kıyan ‘Avcıların’ cemlere alınmaması vs. Alevi doğa inanç kültürü açısından önemlidir.
(Bu arada 10 canımızı kaybettiğimiz 28 Mayıs-20 Ağustos 2013 Taksim Gezi parkı direnişi anma, her anlamda Alevi doğa inanç öğretisi, doğal yaşamı çevreyi koruma bilinci direnci açısından anlamlıdır, tarih ve içerik olarak ta, 21 Haziran Abdal Musa şenlikleri, doğa cemi bütünlüğüne uymaktadır. )
21 Hazirana denk gelen günlerde Abdal Musa şenlikleri adı altında, toplantı seminerler, Doğa cemleri, doğa köy dergah/ziyaret festivalleri vs, yapılması, Yaz tatili öncesi, doğa çevre bilinci, hava su ateş toprak börtü böcek hayvan, doğamızın korunması, temiz tutulması, ekolojik üretim ekolojik denge, doğa çevre bilincinin Alevi toplu içinde canlı tutmak gelecek nesillere aktarmak açısından önemlidir.
Genel olarak okullar ve endüstri yaz tatili de, 21 hazirana denk gelen haftada başlamaktadır.
Copyright © 2025 | MH Magazine WordPress Theme by MH Themes
İlk yorum yapan olun