Tarihçesi (1886 Şikago) dünya emekçilerinin 8 saatlik iş günü için verdikleri mücadeleye dayanan 1 Mayıs; Aleviliğin birlikte üretip, birlikte yarın yanağından gayrı her şeyi paylaşma, 72 milleti bir gör, kendine reva görmediğini başkasına görme, Hak yeme, hak yedirme. Alevi Rıza şehri ütopyası, Karmati, Babek, Huremi, Babai, Börklüce/Bedredin, Kalenderi, Pir Sultan, Köroğlu Dadaloğlu vs. ayaklanmalarına, geçtiğimiz yüz yılda devrimci Sosyalist emek hareketi içinde Alevilerin ağırlıkla yer alması tesadüf değildir. Sömürüye haksızlığa karşı duruş Alevi en temel karakter özeliğidir. Kapitalist endüstri toplumu ile ortaya çıkan, işçi emekçilerin dünya nimetlerini eşit paylaşma, dünyada ezilen haklar birleşin sınıfsız sömürüsüz vs. bir düzen kurma mücadelesi, 1 Mayıs Dünya Emekçilerinin Birlik Dayanışma mücadele günü evrensel Aleviliğin temel ilkeleri ile %100 uyuşmaktadır.
1 Mayısta dünya emekçileri bulundukları ülkede, sınıf emek mücadelesini hatırlatma ve emekçilerin güncel hak taleplerini dile getirip, bunun için mücadeleyi yükselttiği gündür.
1 Mayıs 1977 Taksim katliamı başta olmak üzere; 6 Mayıs Deniz Yusuf Hüseyin’in idamları, 18. Mayıs 1973 İbrahim Kaypakkaya’nın katledilmesi , 31 Mayıs Nurhak, 4 mayıs Dersim, 28 mayıs Çorum katliamının, 28 Mayıs Gezi Direnişinin mayısta başlaması, Mayıs ayında unutulmaması gerekene Aleviler, emekçi kitleler açısından unutulmaması gereken önemli anma günleridir.
Mayıs ayında olan direniş ve katliamlar ayrı ayrı anılsa da, sembolik olarak 1 Mayıs hepsini kapsamaktadır. Bu nedenle 1 Mayıs Aleviler için en önemli anma günlerinden bir olarak Alevi takviminde geçmelidir. (1 Mayıs aynı zamanda dünyanın bir çok ülkesinde resmi ücretli tatildir. Türkiye’de de resmi tatil olması için mücadele verilmedir.)
Copyright © 2024 | MH Magazine WordPress Theme by MH Themes
İlk yorum yapan olun