GÜNEŞİ KERBELA ÇÖLÜNDE ARAMAK

1508993_1603827459850552_7403213276318492668_n

GÜNEŞİ KERBELA ÇÖLÜNDE ARAMAK

Kerbela’da neler yaşanmıştı? Yezid Hüseyin’i neden katletti? Kerbela olaylarının Alevilikle alakası nedir? Anadolu Alevileri Kerbala olayının iç yüzünü ne kadar biliyor? Bu sorulara cevap verilmedikçe Anadolu Aleviliği anlaşılamaz. Kerbela’da neler oldu:
Hz. Ali halife iken bazı valileri görevden almak ister. Şam valisi olan Muaviye ‘’bunun keyfi bir uygulama olduğunu’’ söyler ve valilerin görevden alınmasına karşı çıkar. Diğer taraftan ülke iyi idare edilmediği için ülke genelinde isyanlar vardı. Hz. Ali Ramazanın 19. günü sabah namazını kılarken, Abdurrahman b. Mülcem tarafından namaz kılarken öldürülür. Bunun üzerine Hasan babasının katilini yakalattırarak kafasını keserek cezalandırır onu. Hz. Ali’nin cenazesi daha yerde iken, Hasan kendisini halife ilan eder. Küfeliler Hasan’a biat ederek, Hasan’ın halifeliğine onay verirler. Şam valisi olan Muaviye Hasan’ın halifeliğini tanımaz. Bunun üzerine ortalığa Muaviye’nin Ali’yi öldürttüğü söylentileri yayılır.
Muaviye de boş durmaz kendisini halife ilan eder. İki başlı bir yönetim ortaya çıkar, ordu bölünür. Fakat ordunun büyük çoğunluğu Muaviye’yi destekler. Muaviye halifeliğini pekiştirmek için, Hasan ve Hasan’ı destekleyen Küfelilere karşı savaş kararı alır. Hasan, savaşı kaybedeceğini anlayınca, gizlice Medine’ye gider. Medine’de bir durum değerlendirmesi yapar. Ordunun tamamına yakını Muaviye’ye destek verince, Hasan ‘’kan dökülmesin’’ diye Muaviye’ye elçi göndererek bazı şartlar öne sürerek anlaşma teklif eder. Muaviye de Hasana bir elçi göndererek şartlarını kabul ettiğini bildirir. Hasan’ın Muaviye’den istemiş olduğu ve Muaviye’nin kabul ettiği şartlar şunlardır:
1. Halifelik Muaviye’ye verilecek.
2. Muaviye’nin ölümünden sonra halifelik Hasan’a verilecek.
3. Ali’nin çocuklarına ve mal varlığına dokunulmayacak.
4. Her yıl Hasan’a 55 bin dirhem ödenecek.
Böylece halifelik tahtına kan dökülmeden 661 yılında 20 yıl boyunca Şam valisi olan, Hz. Muhammed’in kaynı Muaviye halifelik tahtına oturur. Başta Hasan ile Hüseyin olmak üzere herkes Muaviye’ye biat eder. Muaviye Medine’ye gider, yanına Hasan’ı da alarak birlikte Küfe’ye giderler. Hasan Küfelilere Muaviye’ye biat etmelerini söyler. Hasan kendi eli ile Küfe’yi Muaviye’ye teslim eder. Böylece kan dökülmesi de engellenmiş olur.
Halifeliler arasında en uzun süre halifelik yapan Muaviye’dir. Ebubekir 2 yıl, Ömer 10 yıl, Osman 12 yıl, Ali 4 yıl 9 ay, Muaviye 19 yıl 6 ay halifelik yapar. Ömer, Osman ve Ali ülkeyi iyi idare edemediklerinden dolayı çıkan iç isyanlarda öldürülürler. Muaviye halife olduktan sonra, Ömer, Osman ve Ali’nin başına gelenleri yaşamaması için askeri tecrübelerinde de yararlanarak kendisine yakın bir din şurası oluşturur. Ordunun tamamı Muaviye’yi desteklemesi sonucu Muaviye kısa sürede iktidarını pekiştirir.

Ali’nin oğlu Hasan bunun üzerine Medine’ye yerleşir. Hasan’ın denetiminde bulunan askerlerin tamamı Muaviye’ye biat ederler. Hasan çok evlilikleriyle de Küfe’de dikkat çekmişti. Hasan Medine’ye döndüğünde eşlerinden bazıları Küfe’de kalır. Muaviye boş durmaz, acımasız politikalar uygular. Muhaliflerinin tamamını ortadan kaldırır. Bir taraftan da Hasan’dan kurtulmaya çalışır. Sinsice planlar uygular. Hasan’ın eşleriyle var olan sorunları da
kullanarak, 670 yılında Medine’de eşlerinden Ca’de binti el-Eş’as b. Kays tarafından zehirletildiği açıklanır Hasan’ın. Zehirlenme sonucu ölür. Hasan öldüğünde 47 yaşında idi. Hasan’ın ölümüyle Muaviye’nin eli daha da güçlenmiş oldu. Muaviye yeni politikalarını çok rahat hayata geçirebiliyordu. Muaviye, Hasan’ın sağlığından Hasan’ın da desteğini alarak, Hüseyin’i Medine din şurasına almıştı. Ona imametlik vermişti. Medine din şurası ülke genelinde alınan kararlarda etkili bir kurumdu. Hüseyin’in de Muaviye’nin yanında yer almasıyla birlikte Muaviye ülke yönetimine tek başına hâkim olur.
Muaviye 777 yılında Şam valisini görevden alarak, yerine oğlu Yezid’i Şam valiliğine atar. Böylece kendisinden sonra Yezid’in tahta oturmasının alt yapısını oluşturuyordu. Çünkü Şam ordunun ana karargâhı olmuştu. Şam valisi demek aynı zamanda Muaviye’den sonra ordu ve ülke yönetiminden birinci derecede yetkilidir. Muaviye Yezid’i Şam valiliğine atadığında Medine’deki din şurası olan imametlerin tamamının da onayını alır. Hüseyin 12 yıl 7 ay Muaviye’nin imametliğini yapar. Hüseyin Muaviye halifeliği bıraktığı güne kadar Muaviye’nin yanındadır ve imamet olarak görev yapar.
Hüseyin, Muaviye ve Yezid’e neden Bayrak açar?
Muaviye 20 yıl Şam valiliği 19,5 yıl da Halifelik yaptıktan sonra rahatsızlanır. 76 yaşında idi. Bu görevi artık yürütemeyeceğini kendisi de biliyordu. Muaviye Şam valisi olan oğlu Yezid’i Medine’ye çağırarak ‘’kendisinin hasta olduğunu ve artık halifelik yapamayacağını, Tahta kendisini getireceğini’’ söyler. Yezid görevi gereği buna hazırdı. Bunun üzerine Muaviye Medine din şurasını toplayarak kendi yerine Şam valisi olan oğlu Yezid’i atadığını söyler. Muaviye din şurasının önünde Yezid’e biat ederek, herkesin Yezid’e biat etmesini ister.
Medine din şurası Hüseyin hariç tamamı Yezid’e biat eder. Hüseyin Yezid’e biat etmez. Muaviye’nin Yezid’i kendi yerine ataması ve din şurasının tamamının Yezid’i desteklemesi, Hüseyin’i rahatsız eder. Hüseyin, Muaviye ile olan anlaşma gereği ülke idaresinin kendisinin hakkı olduğunu düşünüyordu. Hüseyin Muaviye’ye sitem ederek toplantıyı terk ederek ‘’Yezid’e biat etmeyeceğini’’ açıkça dile getirir.

Hüseyin taraftar bulabilmek için Ali döneminde, Muaviye ile olan sorunları da yeniden gündeme getirerek, Yezid‘e baş kaldırır. Yezid’in inisiyatifini tanımadığını söyler. Fakat Medine’de kimse Hüseyin’i desteklemez. Özellikle söz sahibi olan şuranın tamamı Yezid’e biat eder. Yezid kendisinden boşalan Şam valiliğine Mervanı atayarak böylece ordunun tamamının da desteğini alır. Yezid Hüseyin’e haber göndererek kendisine biat etmesi için 3 gün süre tanıdığını söyler. Hüseyin Yezid’e güvenmediği için, muhalefet oluşturmak için, gizlice ailesini de yanına alarak Mekke’ye gitmek için yola çıkar.
Yezid Hüseyin’in Mekke’ye gittiğini öğrenir. Yakalamak için asker gönderir. Askerlere vur emri verir. Hüseyin Mekke’de de destek bulamaz, Mekke valisi de Yezid’e açık destek verdiğini beyan eder. Hüseyin Mekke halkından da destek görmez. Hüseyin Yezid’in kendisini öldürteceğini bildiği için, ailesini de yanına alarak Bağdat’a Küfeye gitmeye karar verir ve zaman kaybetmeden yola çıkar. Hüseyin’in Bağdat’a gideceğini öğrenen Yezid ordularını harekete geçirir. Hüseyin’i Bağdat’a varmadan Necef şehri ile Bağdat arasında bulunan Kerbela’da durdururlar. Hüseyin’i ve ailesini hunharca katlederler.
Açıkça görülüyor ki Kerbela olayı tamamen bir iktidar kavgasıdır. Kerbela katliamı Alevi Sünni çatışması değildir. Kerbela olayı Alevilerle bir ilişkisi yoktur Osmanlılar tarafından Anadolu Alevilerini asimile etmek için ve Aleviliği yozlaştırmak için hazırlanan bir tuzaktır.
BARIS AYDIN Devamını Gör

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.