Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

16 Ağustos, Kadıncık Ana ve Hünkar Bektaş Veli anma etkinlikleri. 

16. Ağustos 2021

16 Ağustos, Kadıncık Ana ve Hünkar Bektaş Veli anma etkinlikleri. 

Hünkar Bektaş Veli (1209-271) Babai ayaklanmasından sonra, Sulucakarahöyük’e gelip “Kadıncık Ana’dan” el almış, Alevi felsefi düşünce etik anlayışını, “Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlık”, “Kendine reva görmediğini başkasına görme”, 72 Millete (âleme) bir bak”, Erkek dişi birdir bizde noksanlık senin görüşlerinde. Soydan gelen değil yolda giden bu yolun piridir vs. Alevi Yol erkanını en son güncelleyip reform eden, en önemli Alevi pirlerinden biridir. HBV Hakka yürüdükten sonra yol erkanı tekrar alan “Kadın Ana” “Kutlu Melek” ve Fatma Bacı Bacıyanı Rum, Alevi kadın örgütlenmesi ve Ana bacıların yol erkan yürütmesi açısından çok önemlidir. Yol anaların yoludur, “El” Kadın Ananın kudret elidir, bu nedenle Bacıyanı Rum anaları, Kadıncık Ana ve HBV birlikte anılmalıdır.

Hünkar Bektaş Veli

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun 2021 “Hünkar Bektaş Veli” ve “Yunus Emre” anma yılı olarak belirlemesi, Alevi yolunun bilim yolu olduğunu hatırlatmak, vurgulama ayrıca çok önemlidir
Maalesef “Serçeme’’ suyun başı olarak tanımladığımız tarihi kalıntıları 11 bin yıl geriye giden bu dergahımız 1826 da Osmanlı tarafından kapatılıp 1934 dergah içine cami yapılmıştır. Serçeşme dergahımız 1925 yılında TC devleti (Atatürk) tarafından tekrar kapatılmış, ancak 16 Ağustos 1964 yılında (Alevi canları kendi mekanlarına para vererek girebildiği) bir müze olarak açılmıştır. Anma kutlama bilim kültür etkinliklerinin 16 Ağustosta yapılıp yapılmaması tartışılabilir.

2021 UNSCO HBV yılında, Alevi kurumları Aleviliğin Türkiye’de kendine özgün bir inanç öğretisi olarak yasal tanınması ve Serçeşme dergahındaki cami/minaresinin kaldırılması talebini uluslararası düzeyde gündeme getirmelidir. Bu hak alınana kadar sürekli eylem yapmalıdır. 16 Ağustos Kadıncık Ana ve HBV’yi anma, eğitim bilim kültür etkinlikleri olarak kutlanmalıdır.

Detaylar

Tarih:
16. Ağustos 2021

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.