Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

Dünya Emekçi Kadınlar günü

8. Mart 2021

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 

8 mart

8 Mart 1857’de ABD’nin New York kentinde tekstil fabrikasındaki grevci kadın işçilere polisin kadın emekçileri katletmesi; 1910 yılında Kopenhag’ta toplanan 2.ci Sosyalist Enternasyonalde alınan kararla, o günden bugüne Dünya emekçi kadılar günü olarak kutlanmaktadır.

Anadolu’nun kadın ana-tanrıça kültüründen beslenen, Erkek dişi birdir bizde noksanlık senin görüşlerinde, Yarın yanağından gayri her şey ortak, diyen, ve tarihte ilk kadın meslek ve savunma örgütlenmesini, Fatma Bacı önderliğinde ‘Bacıyanı Rum’ hareketini oluşturan, Alevilik açısından 8 Mart önemlidir. Posta Pir kadın ana/bacı oturmadan Cem yürütülmemelidir. Aynı şekilde, Alevi ve tüm toplumsal kurum yönetimlerinde kadın erkek eşitliği sağlanmalıdır.

8 mart bugün sadece; Rusya, Angola, Ermenistan, Burkina Faso, Eritre, Gürcistan, Guinea-Bissau, Kazakistan, Kamboçya, Kırgızistan, Küba, Madagaskar, Moğolistan, Kuzey Kore, Nepal, Tacikistan, Türkmenistan, Uganda, Ukrayna, Özbekistan ve Vietnam da resmi tatildir.

Alevi Kurumları Türkiye başta olmak üzere yaşadıkları ülkelerde; Kadın emeçilerin güncel hak ve taleplerini dile getirmeli.. Doğuran besleyen büyüten, anadilde öğreten kadın, ve ananın emeğine saygı için, 8 Mart Dünya emekçi kadınlar gününün resmi tatil olması için mücadele etmelidir.

Detaylar

Tarih:
8. Mart 2021

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.