Yükleniyor Etkinlikler

« Tüm Etkinlikler

  • Bu etkinlik geçti.

21 Mart Newroz

21. Mart 2021

21 Mart Newroz

21 Mart Newroz, ‘Celali’ Alevi güneş takviminde yeni yılın başlangıcıdır. Kadim tarihten buyana Mezopotamya, Anadolu ve Asya ve dünyanın bir çok yerinde, yeni gün, yeni yılın, kıştan karalıktan her anlamda zor günlerden kurtuluş yeni bir başlangıç olarak kullanagelmiştir. 1-9 Martta Hetf-Mal’lar / Hefto-Mal’ larla başalayan doğanın döllenmesi, dünya güneşe yaklaştıkça, dünyada ekvator dışındaki bölgelerde de, havalar ısınır, karlar eriri, ısı ışık can cemreler “toprak anaya” düşer ve 21 Martta gece gündüz 12’şer saat eşitlenir, doğa ana yeniden doğurmaya üretmeye başlar. Canlılar her şeyini doğadan alır doğaya veririler. Alevilikte 4 Kapı, toprak ateş hava su, 21 mart, 21 Haziran, 21 Eylül, 21 Aralık, 4 mevsimlik doğal döngülerden birdir 21 mart. 21 Mart doğanın yeniden canlandığı, Kar kış, Zar zor dar kötü günlerden, ve sömürücü zorba sistemlere karşı direniş ve onlardan kurtuluş günüdür. Eskiden doğal yaşam şartlarından dolayı, Dersim, Koçgiri ve yakın bölgelerde Heftmal günlerinde 7-12 gün oruç tutuluyordu. 21 Mart Nevroz’da kıştan kalan yiyeceklerden Aşure pişirilip toplumsal olarak paylaşılıyordu..

Pir Sultanın dediği gibi, “Demiri demirle dövdüler; biri sıcak biri soğuktu. İnsanı insanla kırdılar; biri aç biri toktu”. Zalim “Dehak’lar olduğu sürece, zalim zorbaların tahtlarını, saraylarını başlarına yıkacak, Newroz ateşini yapacak Demirci Kawa’lar hep oldu, olacaktır.
21 Mart ayrıca; Mazlum Doğan’ların 1982 çağın Dehak’larına karşı Diyarbakır Cezaevinde direnişi başlattığı gündür. 21 mart aynı zamanda, topraktan beslenen su ile yaşayan, yapraklarından oksijen hava üreten, yer üstünde yer altında yandığında ısı üreten varoluş ocağı söndürmeyen yaşam ağacı, Dünya Ormancılık günüdür. Ve ‘’Aynı vardan var olmuşuz, Sen altınsın ben tunç muyum diyen Aşık Veysel hy. gün, ve Uluslararası ırk ayrımı ile mücadele günüdür.

21 Mart Alevi, Kürt, Türk, Fars ve dünyada bir çok halk toplumun insanlık tarihinde yeri olan, kara kış ve kötü düzenlerden kurtuluşun yeni bir yılın başlangıcını, ateş yakılıp üzerinden atlayarak, kara kıştan kalan son lokmalarını AŞURE edip paylaşarak, yeni yılı halaylarla vs. coşkuyla karşıladıkları bir gündür. (TC’de dahil Dünya genelinde, resmi bayram, ücretli tatil olması gereken bir gündür. )

Detaylar

Tarih:
21. Mart 2021

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.