DAB Genel Kurulunda Kabul Edilen 12 İlke

DAB Genel Kurulunda Kabul Edilen 12 İlke.dab-genel-kuru-12-ilke-devdimci-aleviler-birlgi-kizilbas-bektasi-cemevi-pir-sultan

1-            Yol cümleden uludur. Bilerek bu yolu benimsemiş, yol hükümlerine uymayı kabul etmiş herkes candır ve eş değerdedir.

2-            Tüm halklara insana, aynı nazarda bakmayan bizden değil, yol düşkünüdür. Bu bağlamda Alevilik her türden ırkçılığa ve cinsiyet ayrımına karşıdır.

3-            Alevilik uhrevi bir din değil, bu anlamda hiçbir semavi dinin farklı yorumu veya mezhebi değildir; cemlerde uygulanan ritüeller, doğayla barışık sosyal yaşamı düzenlemenin aracıdır.

4-            DAB, Aleviliği Şii-İslam sarmalında” İslam’ın Özü” gören anlayışa karşı ve bu anlayışa hizmet eden her kurum ve kişiyi asimilasyon misyoneri kabul ve teşhir eder.

5-            DAB kendi dışında ki Alevi Örgütlerini kardeş örgüt görür, bu yapılanmalar içinde Aleviliğin  inançsal değerlerine, tarihsel özüne, yaşamsal ilkeleri ve ahlakına uymayan yanlışlara karşımücadele eder.

6-            Kırsalda ki geleneksel Alevi sosyal yapısının İç göçle  çözülmesi, kentsel yaşam biçimi içinde Alevi Yol Erkannamesinin önemli oranda işlevsiz kalması sonucu, Erkannameyi özünden şaşmadan çağa ve yeni yaşam ortamına uygun güncellenmesi önemli bir görevimizdir.

7-            DAB, Erkanname gerektiren faaliyet alanlarında kullanılan Şii-İslam dilini ayıklayıp, Alevi’ce bir terminoloji geliştirmeyi ilkesel görev, cem evlerinde Mürşit makamında “Pir Ana, Pir Baba”, örgüt yönetimlerinde “Eş  başkanlık” prensibini benimser.

8-            “Yaratıcı Soyut Varlık” inancını ret eden, Varlığın Birliği / Vahdet-i Mevcut anlayışıyla doğayı  kutsayan Alevilik, “Benim Kâbe’m insan” deyimine uygun düşen emeği en kutsal değer, insanı en yüce varlık kabul eder.

9-            DAB; her dergâhın kendine özgü Erkanname anlayışını ret,  uygulamada yöreye göre farklılık arz eden YOL Erkannamsini kabul eder.

10-         DAB olarak, Alevilerin Rızalık Şehri temel prensipleri olan Dayanışma, Paylaşım ve Barış anlayışıyla müttefiklerini doğru tespit ederek birlikte siyaset yapmasının zorunluluğuna inanıyoruz.

11-         Mevcut örgütler içinde, örgüt rızalığı almadan örğüt denetimi dışında, siyasi partilere kişisel kariyer veya çıkar mantığıyla yaklaşan örgüt yöneticilerinin, bulundukları makamlardan uzaklaştırılması kitlelerin önemli bir görevi olduğunu hatırlatmak isteriz.

12-         Alevi örgütlerinde çok başlı durumun, “Alevilikte Öze Dönüş”  anlayışıyla aşılacağına sağlam  ve güçlü birliğin ÖZE DÖNÜŞLE sağlanacağına inanıyoruz.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*


Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.